Håndværk og design

Håndværk og design

Håndværk og design er den moderne tids bud på at bibringe folkeskolens elever – piger og drenge – kendskab til forskellige håndværks- og håndarbejdsteknikker samt sætte dem i stand til, på egen hånd eller i samarbejde med andre, at udtænke funktionelle og/eller æstetisk udformede genstande for derefter at kunne fremstille dem af velegnede materialer.

Tidligere var det fagene håndarbejde og sløjd, der skulle oplære unge piger og drenge i de håndværksmæssige teknikker, de ville få brug for i voksenlivet, og som var en vigtig del af hverdagen såvel hjemme som på arbejdspladsen.

Fra fokus på de hjemlige sysler, der var en vigtig del af datidens økonomi, over hobby-aktiviteter har fagene udviklet sig til en væsentlig forberedelse og opbygning af kompetencer til at indgå i den moderne økonomiske virkelighed.

Håndværk og design rummer viden om forskellige håndværksfag, traditionelle og nyere, og mange delfag kan indgå i tilrettelæggelsen af undervisningen. Faget skal give kendskab til værktøj/maskiner, til materialer og teknikker tilhørende de forskellige fag.

De teknikker og metoder såvel som forskellige former for instruktioner og planer/tegninger mm, som eleverne møder i undervisningen, forventes at blive en del af de kompetencer, eleverne skaffer sig med det formål selv at kunne designe og fremstille produkter inden for de enkelte områder.

Fra fagmålene:
1: Håndværk - forarbejdning
Eleven kan anvende værktøjer, redskaber og maskiner forsvarligt til forarbejdning af materialer

2: Håndværk - materialer
Eleven kan forarbejde materialer i forhold til produktets form, funktion og udtryk

3: Design
Eleven kan arbejde med enkle designprocesser knyttet til egen produktfremstilling

Materialerne inddeles i to hovedkategorier: hårde og bløde materialer.
”Eleverne skal arbejde med et alsidigt udvalg af hårde og bløde materialer, primært i tekstil, træ og metal og lære selvstændigt at udvælge, forarbejde og kombinere materialer til produkter med et æstetisk udtryk.”
Mere information kan læses på www.emu.dk  under bl.a. Håndværk og design.

KONTAKT


Fora Fagkursus
Gammel Kongevej 39G, 1.
1610 København V

Telefon: 33 93 00 96

Mail: [email protected]

Telefontid: mandag - fredag: 9.00 - 15.00