Knipling er et håndarbejde, hvor et halvt transparent og mønstret stof (blonder) fremstilles ved at kniple, dvs. krydse og sno tråde henover et kniplebræt, der kan være en polstret pude med eller uden valse, hvori der kan stikkes nåle. Derved fremkommer en lang strimmel, som kan anvendes til besætninger på beklædning og som boligtekstil. På trods af den traditionsbundne anvendelse knipling har haft helt op til vor tid, er det stadig meget populært at arbejde med knipling i Danmark og ud over hele Europa. Materialerne til knipling har været hør-, silke- og bomuldstråd gennem tiderne. I nyere tid, hvor anvendelsen af kniplingsteknikken har bredt sig, anvendes der også uldtråd, og til mere skulpturelle arbejder også helt over i eks. bark og plast.
Fra forhistorisk tid kendes dekorative, gennembrudte tekstiler, der er fremstillet i sprang, senere kom filering, trendfletning, gennembrudt broderi og syede kniplinger til. Fra første del af 1500-t. blev kniplinger en stadig vigtigere del af overklassens påklædning og boligudstyr. Kniplinger anvendtes især til sengelinned og udgjorde tillige den dyreste del af den meget kostbare klædedragt. Produktionen beskæftigede tusinder af kniplersker og fik i flere lande stor nationaløkonomisk betydning. Brugen af kniplinger søgte man at begrænse med forordninger: Et lands egen produktion blev beskyttet af såvel importforbud som udrejseforbud for kniplersker. Industrispionage og smugleri hørte også med.
Kniplinger menes at være opstået i Norditalien i 1500-tallet. Derfra har det spredt sig til Nordvesteuropa og fik især stor udbredelse i Belgien. I 1700-tallet udviklede kniplingen sig til en regulær hjemmeindustri i området omkring Tønder. Omkring 1770 var der således omkring 12.000 kvinder, der ernærede sig som kniplersker i dette område. Omkring 1850 begyndte de håndlavede kniplinger at blive udkonkurreret af maskinfremstillede kniplinger, og sidst i 1800-tallet var hjemmeindustrien helt uddød. Først i 1970'erne fik håndarbejdet en ny popularitet, men denne gang som en hobby.
Organisationer, der arbejder for og med knipling i Danmark
Foreningen Knipling i Danmark samler mange interesserede i faget. Det er en stærk forening med mange initiativer og tilbud til medlemmer. Der udgives et magasin i 11-12 nr. årligt, sammen med der udgives mange forskellige materialer, tages initiativer til arrangementer og afholdelse af udstillinger og konkurrencer. Der gøres et stort arbejde for at beskrive kniplingens historie.
I Tønder i Sønderjylland afholdes hvert tredje år en stor knipling-festival. Den tiltrækker mange besøgende fra hele verden. Bag festivalen står Foreningen for Kniplings festivalen Tønder.
Kurser inden for knipling hos Fora Fagkursus
Fora Fagkursus er med til at uddanne et utal af undervisere inden for Klassisk Knipling. Ca. hvert andet år startes der et ny forløb. Dette forløb er planlagt og beskrevet i samarbejde med instruktørerne på uddannelsesforløbet. Efter deltagerne har gennemført alle 11 moduler er der mulighed for at blive eksamineret og få bevis på gennemførelsen af uddannelsen. Forløbet i Klassisk Knipling er det eneste af sin art i Danmark.