Tekstil

Ordet tekstil betyder ”vævet tøj”, der kommer af at ”texere” - at væve eller at sammensætte.
Tekstil er altså et andet ord for stoffer, hvor materialet kan være naturfibre og syntetiske fibre, og som kan være fremstillet ved brug af mange teknikker. De to primære teknikker er vævning og strik. Men også knytning, hækling, knipling og lignende, eller stoffer lavet af fibre, der er blevet slået sammen til stof, som for eksempel filt går under betegnelsen stof.

Fremstilling af tekstiler er et gammelt håndværk , der er ændret næsten til ukendelighed ved masseproduktion og indførelse af moderne produktionsmetoder. En væver fra romertiden ville dog ikke have haft besvær med at genkende almindeligt vævet stof som sildebensvævning eller satin.

Mange tekstiler af naturfibre har været brugt i årstusinder, mens andre bruger kunstfibre/syntetiske fibre og er nye opfindelser. De første syntetiske tekstiler blev fremstillet i 1920'erne og 1930'erne.

Mange fag, faggrupper eller fagområder beskæftiger sig med fremstilling og anvendelse af tekstiler. Lige fra høsten af naturfibre, både fra planter og dyr – såsom bomuld, hør og uld, silke til udfærdigelsen af det færdige stykke klædedragt. Der imellem ligger selve fremstillingen af stoffet, metervaren, og processen med at tilskære og sy tøjet.

Tekstiler er et blødt materiale bestående af tråde af naturfibre, som f.eks. uld eller bomuld, eller syntetiske fibre, f.eks. viskose eller polyester, som er sammensat til et stykke sammenhængende stof. Fibrene bliver forarbejdet på en måde, så de færdige tekstiler kan anvendes til beklædning. Stof er fremstillet, så det kan føje sig om den menneskelige krop.

De mange forskellige typer tekstiler kan også være fremstillet af et sådant materiale og forarbejdet, så det er egnet til brug inden for kunst eller kunsthåndværk, eks. til boligtekstiler.

Kurser indenfor tekstil hos Fora Fagkursus
Fagkursus vil gerne være med til at holde den håndværksmæssige tradition i hævd, og kurserne der tilbydes indenfor kategorien tekstil er primært indenfor beklædningsfaget – altså tilskæring og syning. Flere emner, der anvender tekstiler vil være at finde under denne kategori. Det kan være teknikker til boligudstyr eller kurser i at mestre værkstøjer og teknikker.  

KONTAKT


Fora Fagkursus
Gammel Kongevej 39G, 1.
1610 København V

Telefon: 33 93 00 96

Mail: [email protected]

Telefontid: mandag - fredag: 9.00 - 15.00