Tekstilfarvning med planter

Fordybelse, udvikling og samvær omkring plantefarvning? Måske er dette tilbud noget for dig? Efteruddannelse eller personlig faglig udvikling og fordybelse. Det er formålet med forløbet i inden for tekstilfarvning med planter, Tilsammen skaber de en helhed, men modulerne kan også følges enkeltvis. Det er dog en fordel at følge kurserne i rækkefølgen, som de er planlagt her.

På alle moduler arbejdes der både praktisk og teoretisk, ligesom der præsenteres relevant litteratur. Relevante diskussioner efter oplæg er også på programmet. Der er desuden mulighed for at lægge værksteds- og museumsbesøg ind i undervisningen.

Dato, pris og undervisningssted oplyses ved hvert kursus, som du finder under kategorien Tekstil.
Her kan du også tilmelde dig det enkelte kursus.

Modul 1: Blåfarvning - indigopigmenter
Vi skal på dette modul arbejde med blåfarvning i kyper lavet med indigopigment, kalk og forskellige former for fruktose – blandt andet fra overmodne bananer og skaller fra citrusfrugter.

Har du før farvet i indigokyper med kemikalierne natriumdithionit og kaustisk soda, er det på dette kursus miljøvenligere og mere ukomplicerede metoder du lærer!
På kurset farves der både på garn og på stof, og vi vil undervejs arbejde med den japanske tekstilteknik shibori, hvor vi vrider, folder og presser stoffet på forskellige måder før vi farver det, hvorved der ved indfarvningen kun kommer farve på de ikke-indfoldede områder. Herved opstår der spændende og overraskende mønstre. 

Efterbehandling og overfarvninger af nogle af de indfarvede materialer samt indigos og vaids kulturhistorie er også en del indholdet i dette modul. Dele af den særlige kemi og de reduktionsprocesser, der er så vigtige for at få en lysægte indigoblå, gennemgås.  Der farves på såvel uld, som hør og silke.


Modul 2: Overfarvning - fra blå til grøn, violet, sort
På dette modul vil vi arbejde med overfarvninger først og fremmest på materialer, som vi først har farvet med indigo. Ved at overfarve med reseda og cochenille vil vi få smukke nuancer af grønt og violet med høj lysægthed. Også farven sort vil vi beskæftige os med, dels ved at kigge på beskrivelser af, hvad farvere tidligere har gjort, dels ved at prøve selv at farve sort med metoder, der i dag giver mening ud fra et miljøperspektiv. Der farves på såvel garn som stof.


Modul 3: Indfarvning af stof og andre tekstilfiber end uld
Plantefarvning har i Danmark traditionelt været anvendt i forbindelse med indfarvning af uldgarn, men også andre tekstilfibre og stof kan farves med plantefarver. Vi ser på, hvordan det håndteres og hvad man skal være særlig opmærksom på, hvad enten det er uld, silke, hør eller bomuld, der skal farves på. 

Modul 4: Introduktion til stoftryk og stofmaling med plantefarver 
Vi skal blandt andet arbejde med miljøvenlige reserveringsteknikker og rammetryk. Undervejs belyses, hvilke særlig udfordringer det giver at bruge plantefarver til disse teknikker og hvorledes forskellige typer tekstil skal præpareres for at opnå det bedste resultat. Der gøres opmærksom på at Eco print ikke er en del af modulets indhold.


Instruktør - Anne Marie Nielsen:
Anne Marie Nielsen er tekstillærer og cand. pæd. i materiel kultur. Hun har en alsidig uddannelse inden for det tekstile område og har blandt andet deltaget i nogle af den franske plantefarver Michel Garcias master classes i Skotland. Anne Marie har undervist på en lang række farvekurser i ind- og udland, blandt andet på aktivitetshuset i Flensborg, på Raulands Akademiet i Norge og på North House Folk School i Minnesota.

 

PRAKTISKE INFORMATIONER: 

Tilmelding og betaling:
Tilmelding sker ved det enkelte modul.
Moduler med datoer finder du under kategorien Tekstil.
Tilmeldingsfrist er en ca. måned før kursusstart.
Betaling foregår ved tilmelding via kortbetaling. Du er sikret en plads på kurset, når vi har modtaget din betaling.
Skulle kurset blive aflyst føres beløbet tilbage til indbetalers konto.

Undervisningen ligger altid i en weekend, hvor der undervises:
Lørdag kl. 10-18
Søndag kl. 9-16
I de 15 timer er indregnet pauser, som aftales med underviseren på hvert modul.

Materialeudgifter:
Der må påregnes udgifter til undervisningsmaterialer samt individuelt beløb ved hvert modul. Materialekøb afregnes med underviseren.

Deltagerforudsætninger:
Det er en fordel at have kendskab til plantefarvning inden man starter på forløbet. Modulerne følges i rækkefølge som beskrevet.

Sted:
Undervisningen finder primært sted i Nyborg - Nyborg Husflidsskole.

Forplejning: 
Du skal selv sørge for forplejning i løbet af kurset. Medbringer du mad er der mulighed for at opbevare det i køleskab i forbindelse med undervisningsstedet.
Eller du kan gå ud i byen og købe frokost.
Fora står for kaffe, te og lidt frugt i løbet af dagen. 

Overnatning: 
Du står selv for overnatning i forbindelse med de moduler, du deltager i.
Der findes en liste her på fagkursus.dk med forslag til overnatning ved nogle af undervisningsstederne.

Start af moduler:
Fora Fagkursus forbeholder sig ret til at aflyse et modul efter tilmeldingsfristen, i fald der ikke er nok tilmeldte. Det søges så vidt muligt at gennemføre emneblokkene, det kan derfor være en fordel at tilmelde sig en hel emneblok ad gangen.
Skulle et modul blive aflyst af Fora Fagkursus på grund af for få tilmeldte, og man har indbetalt kursusgebyret ved tilmelding, vil det indbetalte beløb blive tilbageført til kontoen, hvor indbetalingen skete fra.

Yderligere informationer og spørgsmål:
Du er altid velkommen til at henvende dig til os, hvis du har spørgsmål om forløbet. Send en mail til lotte@fora.dk

KONTAKT


Fora Fagkursus
Gammel Kongevej 39G, 1.
1610 København V

Telefon: 33 93 00 96

Mail: fagkursus@fora.dk

Telefontid: mandag - fredag: 9.00 - 15.00